Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížová cesta smíření při kostele sv. Anny

logo-cz-de-fond.png

 

 

Po dlouhé úvaze jsme došli k závěru, že by bylo dobré vymyslet s našimi německými přáteli projekt, který bychom postavili na nohy společnými silami a který by tu zůstal jako památka našeho přátelství a spolupráce. 

Na kostel sv. Aničky zatím potřebné finanční prostředky nejsou. V roce 2021 jsme spustili veřejnou sbírku, tak se nám třeba časem podaří pustit se do postupných oprav. 

Ohradní zeď kolem kostela byla postavena roku 1785 zednickým mistrem Naukischem. Pískovcové kapličky do zdi přibyly dle záznamů z obecní kroniky p. Hájka v roce 1828. Jednotlivá zastavení křížové cesty byla namalována na dřevěných deskách. Ale velmi trpěla klimatickými vlivy. Přeci jen jsme v Jizerských horách, v jejich nejzápadnější části, a tak musely být obrázky často měněny. Ty poslední byly do zdi instalovány na Velikonoce 19. dubna 1935 a musela to být veliká sláva, žehnal jim farář z Hejnic. Tentokrát byla ovšem jednotlivá zastavená zasklena do jedlových rámů. Namaloval je místní malíř Schimunek dle návrhu slavného chrastavského rodáka Josefa Führicha. Zatím jediná dochovaná fotografie je z archivu pana Norberta Metelky, vidět je na ní alespoň velká část jednoho ze zastavení křížové cesty. Doba po 2. světové válce nebyla sakrálním památkám zrovna nakloněna a tak potkal smutný osud i zdejší křížové obrázky. Kam se poděly, dnes již nikdo nedopátrá. 

Kostelní zahrada s ohradní zdí přešly roku 2015 do majetku obce a tak jsme se rozhodli vymýšlet projekt tímto směrem. Zeď byla r. 2017 opravena, ale kapličkám stále chyběly jednotlivé obrázky křížové cesty. Zrodila se myšlenka obnovy křížových zastavení. Našli jsme společnou řeč s Obcí Dětřichov a jejími zastupiteli a ti se rozhodli náš nápad podpořit. Myšlenka potěšila i dětřichovské rodáky žijící v různých koutech Německa. Oslovili jsme 3 sklárny, ozvala se nám Spider Glass ze sousedních Heřmanic. 

V srpnu 2022 jsme s paní starostkou podali žádost na Česko-německý fond budoucnosti a v prosinci bylo rozhodnuto v náš prospěch. Došlo k podpisu smlouvy Obce Dětřichov a Českoněmeckého fondu budoucnosti na podporu ve výši 200.000 Kč a  zároveň byla uzavřena darovací smlouva obce se spolkem a obci byla převedena finanční spoluúčast německých rodáků ve výši 20.000 Kč. 

Na skleněných plastikách se pracovalo cca půl roku a 18. listopadu 2023 jsme Křížovou cestu smíření v odpoledních hodinách představili veřejnosti. Co nás opravdu velmi těší, je skutečnost, že se Křížová cesta smíření jakožto sklářské dílo dostala na prestižní seznam Křišťálového údolí.  

Na setkání dorazil i pan Jarisch s rodinou, nebýt rodáků, vzniklo by toto krásné umělecké, troufáme si říci v tomto provedení ojedinělé, dílo jen stěží. V roce 2024 budeme s obcí pracovat ještě na zvelebení kostelní zahrady, dodělá se přístupová cesta ke kostelu, přibydou lípy a lavičky. Zahrada bude sloužit jako místo odpočinku a rozjímání. 

Fotogalerii z Žehnání Křížové cesty smíření a žehnání pomníku padlým v 1. světové naleznete na https://www.facebook.com/freedlantsko

https://www.dltm.cz/v-detrichove-obnovili-krizovou-cestu-nove-je-ze-sklenenych-plastik

Dětřichov u Frýdlantu 18. 11. 2023 ve 13 hodin – Česko objektivem (ceskoobjektivem.cz)

https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/biblicky-pribeh-ve-skle-krizova-cesta-smireni-v-detrichove-dostala-pozehnani-202.html

 

 

 

Fotografie z archivu p. Norberta Metelky (nejmenší chlapec na fotce)

krizovka.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář